Working Memory: Our low-capacity memory system with high impact on our daily lives

What do changing bad habits, catching up with a friend, and considering your next move at game night have in common? They all rely on working memory / Wat hebben het veranderen van een slechte gewoonte, het bijpraten van een vriend en het overwegen van je volgende zet tijdens een spelletjesavond gemeen? Ze vertrouwen allemaal op het werkgeheugen.

Click the link (EN and NL) to find out more. Blog post written by Rebecca Calcott.

Informatie op voedseletiket heeft onbewust invloed op gedrag en brein

Onderzoekers van de Radboud Universiteit tonen aan dat wat er op het voedseletiket staat, invloed heeft op het automatische gedrag van mensen. Zij bekeken het effect van voedsellabels, informatie op etiketten in de supermarkt, op de neiging tot automatisch handelen. Ze laten zien dat laag-calorische labeling het toenaderingsgedrag voor dranken kan verhogen en de hersenactiviteit in motorische hersengebieden kan verhogen. Dus: het label ‘weinig calorieën’ zou ervoor kunnen zorgen dat mensen het product eerder uit het schap pakken. De resultaten zijn op 10 februari gepubliceerd in NeuroImage.

Motivatie is wat ons aanspoort en drijft

In dit onderzoek bestudeerden we hoe motivatie ons gedrag aanstuurt zonder dat we dat altijd in de gaten hebben. We zijn namelijk geneigd om actie te ondernemen wanneer we belonende/positieve uitkomsten verwachten, terwijl we juist sterk geneigd zijn om ons in te houden wanneer we vervelende/negatieve uitkomsten verwachten en deze willen vermijden. Meestal helpen deze automatische neigingen ons met het maken van goede keuzes. Maar ons gedrag is niet volledig automatisch; we kunnen ook onze eerdere ervaringen gebruiken om van te leren. Zouden we dan ook verschillend leren van positieve en negatieve uitkomsten?

Nearly winning is more rewarding in gambling addicts

Pathological gamblers have a stronger brain reaction to so-called near-miss events: losing events that come very close to a win. Neuroscientists of the Donders Institute at Radboud University show this in fMRI scans of twenty-two pathological gamblers and just as many healthy controls. The scientific journal Neuropsychopharmacology published their results last week.

Breindoping: de kosten en baten

 

Hersenonderzoeker prof. Roshan Cools van het Radboudumc ontvangt een bedrag van anderhalf miljoen euro van onderzoekorganisatie NWO. Met deze Vici kan ze de komende vijf jaar onderzoek  doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Nadat’ of ‘voordat’? Parkinsonpatiënten weten het niet

Voegwoorden van tijd zoals ‘voordat’ en ‘nadat’ geven ons de mogelijkheid om een opeenvolging van gebeurtenissen in verschillende volgorden te beschrijven. We kunnen gebeurtenissen beschrijven in de volgorde waarin ze daadwerkelijk gebeurd zijn, door het woord ‘nadat’ te gebruiken, bijvoorbeeld: ‘Nadat de wetenschapper het artikel indiende, veranderde het wetenschappelijke tijdschrift haar beleid’. We kunnen gebeurtenissen ook in omgekeerde volgorde beschrijven met behulp van ‘voordat’, bijvoorbeeld: ‘Voordat het wetenschappelijke tijdschrift haar beleid veranderde, diende de wetenschapper het artikel in’. Om de zin met ‘voordat’ te begrijpen, moet je in je hoofd de volgorde van de beschrijvingen in de zin omdraaien om de daadwerkelijke opeenvolging van gebeurtenissen te reconstrueren. Voor jou gaat dit misschien moeiteloos, maar het is verrassend moeilijk voor jonge kinderen en mensen met de ziekte van Parkinson of afasie.

NWO Toptalent beurs voor Jennifer Swart

Onlangs kregen we geweldig nieuws van het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek): ons onderzoeksvoorstel is geaccepteerd! Sinds augustus 2014 werk ik dan ook als PhD student samen met Hanneke den Ouden en Roshan Cools. We onderzoeken hoe onze keuzes worden beïnvloedt door automatische neigingen die we wel hebben, maar waar we ons niet altijd bewust van zijn.

Omgaan met onzekerheid

‘Resultaten die in het verleden behaald zijn bieden geen garantie voor de toekomst’. De wereld om ons heen zit vol onzekerheid. Aan de ene kant is er het voorspelbare ritme van zonsondergang en zonsopkomst, maar aan de andere kant weten we dat de behaaglijke stabiliteit van ons leven zomaar onderbroken kan worden. Denk maar aan de ineenstorting van de huizenmarkt, of de tyfoon Haiyan in de Fillipijnen. Hoe wij in ons leven en onze keuzes omgaan met zulke onzekerheid en onvoorspelbaarheid, zegt veel over onszelf. In een recent onderzoek toonden wij onlangs aan dat ons gedrag hierin voor een deel door onze genen bepaald wordt (Neuron, 20 november 2013).

Gij zult impulsief zijn (Soeterbeeck Preeck door Roshan Cools op 16 februari 2014)

Impulsiviteit is negatief. Het staat voor slordigheid, ongeduld en zelfs agressie. Controle staat voor focus en doelgerichtheid. Daar houden we meer van in onze samenleving. Op school wordt dan ook veel nadruk gelegd op taal en rekenen en minder op handvaardigheid, muziek en theater. Maar, stelt psycholoog Roshan Cools, het gaat om de balans: te doelgericht wordt rigide en gaat ten koste van creativiteit. Zij houdt daarom een opmerkelijk pleidooi: wees impulsief, laat je gaan!

Meer informatie en inschrijving voor deze lezing op 16 februari 2014 is hier te vinden.

 

Roshan spreekt op RU alumnidag 2013

In het kader van de alumnidag van de Radboud Universiteit Nijmegen gaf Roshan een praatje getiteld: Zit psychiatrie tussen de oren? Ze liet zien dat we door hersenonderzoek op een andere manier naar de behandeling van psychiatrische aandoeningen, zoals ADHD en depressie, moeten kijken. 

Voor deze gelegenheid is een videoportret gemaakt van Roshan. 

Pillen slikken om jezelf te verbeteren, waarom niet? (krantenartikel)

Photo by dvortygirl

Photo by dvortygirl

Verbeteren als het kan’ is in de plaats gekomen van ‘roeien met de riemen die je hebt’. De Nijmeegse hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie Roshan Cools vindt dat het logische gevolg van de manier waarop we naar ons psychisch functioneren kijken. Behandeling gebeurt niet meer alleen omdat je ziek bent, maar op basis van ‘suboptimaal cognitief functioneren’ – dus ook bij gezonde mensen. Net zoals bij ons lichaam het geval is, tellen niet meer alleen klachten waar we vanaf willen, maar ook wensen om dingen te verbeteren.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Lex & Roshan Cools bij Hoe?Zo! radio (radio-interview)

Lex Cools, emeritus hoogleraar neurofarmacologie in Nijmegen, hield zijn afscheidsrede in 2006 in de toga van zijn vader, die daar ook professor is geweest. In 2012 droeg Lex’ dochter Roshan Cools diezelfde toga toen zij als kersverse hoogleraar cognitieve neuropsychologie haar oratie uitsprak. Drie generaties Nijmeegse hoogleraren, is dat nog toeval?

Beluister het interview hier.